Moleküler Hidrojen Güvenli mi?
Hidrojenin Güvenliğini Ele Almak
Moleküler hidrojen (H₂, diatomik hidrojen, hidrojen gazı veya dihidrojen olarak da bilinir) tatsız ve kokusuz bir gazdır. Antioksidan etkileri ve oksidatif stresi azaltma yeteneği sayesinde terapötik amaçlarla kullanılabilir. İster soluyarak ister enjeksiyon yoluyla, ister hidrojen suyu içerek ya da topikal uygulama yoluyla alınsın, genellikle güvenli kabul edilir.
Aslında, hidrojen gazının terapötik kullanımda kullanılan seviyelerin yüzlerce katı konsantrasyonlarda bile çok güvenli olduğu gösterilmiştir. Moleküler hidrojen, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından GRAS (Genel Olarak Güvenli Tanınan) statüsü almıştır. GRAS statüsü, bir maddenin önerilen kullanım koşulları altında makul ölçüde güvenli olması gerektiği anlamına gelir.
Moleküler hidrojen, birçok klinik çalışmada başarıyla kullanılmış ve hiçbir toksik yan etki gözlemlenmemiştir.
Herhangi Bir Olumsuz Yan Etki Bildirilmiş mi?
Yapılan araştırmalara göre, moleküler hidrojenin önerildiği şekilde kullanılmasıyla ilişkili herhangi bir kontrendikasyon bildirilmemiştir.
Antioksidanlarla etkileşime girmez; hatta hiperbarik oksijen, ozon gibi pro-oksidan terapilerle birlikte kullanılmasının faydalı olabileceği öne sürülmüştür. Hidrojenin güvenliğinin ilk kez 1800’lü yılların sonlarında, bağırsakta kurşun yaralarının yerini tespit etmek amacıyla kullanıldığında gösterildiği bilinmektedir.
Hidrojen gazı, farklı şekillerde yüzlerce yıldır kullanılmaktadır ve hatta çok yüksek seviyelerde bile toksik yan etkiler göstermemiştir.
Hidrojen gazı vücut için doğal bir maddedir.
Lif açısından zengin bir öğünden sonra, bağırsak bakterilerimiz bir günde litrelerce hidrojen üretebilir (bu da meyve ve sebze yemenin bir başka faydasıdır).
Hidrojen Gazı Sağlığımız İçin İyi mi?
Çeşitli hayvan ve insan çalışmaları, moleküler hidrojenin diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir. Yine de moleküler hidrojenin gerçek etkinliğini tam olarak anlayabilmek için daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır.
Bazı kişiler, bilimsel olarak ana akım tıp tarafından tamamen kabul edilene kadar bir maddeyi kullanmak istemeyebilir; bu, son derece anlaşılır bir yaklaşımdır.
Üstelik, moleküler hidrojenin iyi bilinen ve yerleşmiş tıbbi tedavilerin yerine kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
Ancak, güvenliği kanıtlanmış ve umut vadeden yeni şeyleri denemek isteyen öncüler için, moleküler hidrojenin yüksek güvenlik profiline gönül rahatlığıyla güvenilebilir.
Sonuçlar
Özetle, hidrojen gazı doğada bulunan ve vücudumuz için doğal olan bir maddedir.
Önerildiği şekilde kullanıldığında tüketilmesi güvenlidir.
Ancak, hidrojen gazının kendisi güvenli olsa da her kullanım yöntemi güvenli değildir.
Örneğin:
- Çok fazla su içmek zararlı olabilir,
- Yeterli oksijen almadan hidrojen gazı solumak tehlikeli olabilir,
- Uçucu kirleticiler içeren hidrojen gazı solumak zararlı olabilir,
- Hidrojen suyu üretimi sırasında suyun kirlenmesine sebep olan yöntemler de risk taşıyabilir.
Bu yüzden, moleküler hidrojenin kendisi güvenli olsa da kullanım şekline dikkat edilmelidir.
Referanslar
- (2023, March 25). Hydrogen: an emerging medical gas. MHI. https://molecularhydrogeninstitute.org/hydrogen-an-emerging-medical-gas/
- (2023a, February 14). Frequently asked questions. MHI. https://molecularhydrogeninstitute.org/frequently-asked-questions/
- George, J.F. and A. Agarwal, Hydrogen: another gas with therapeutic potential. Kidney International, 2010. 77(2): p. 85-87.

Yorum yapmak için Giriş Yapmalısınız..